Omgeving Midsland Noord

Kijkduin en de Fuik staan in Midsland Noord tegen de bosrand en hebben uitzicht over de weilanden. Vanuit uw bungalow loopt u direct de duinen in, het Noordzee strand ligt op 2km afstand.Houdt u meer van de Waddenzee met de variatie aan bijzondere vogels? De bungalows zijn op 3km afstand van dit bijzondere werelderfgoed. Winkelen, terrasje pakken of een karakteristiek Terschellinger dorp bekijken? Het dorp Midsland ligt op 1.5 km afstand. Midsland is gelegen in het hart van Terschelling. In het dorp vindt u leuke winkeltjes en sfeervolle restaurants met terrassen, waar het in de zomer goed vertoeven is.

 

Terschelling Recreatie
Bosrand
Weilanden
Duinen
Midsland
West-Terschelling in Westelijke richting

West-Terschelling in Westelijke richting

West-Terschelling is het grootste dorp van Terschelling. Het nostalgische dorp bestaat uit enkele gezellige winkelstraten met leuke winkeltjes, interessante musea en restaurants. Met mooi weer kunt u zich uren vermaken op één van de leuke terrasjes. Wist u dat de haven van West-Terschelling heel bijzonder is? Het is de enige natuurlijke baai van Nederland en tegelijk een van de mooiste van Europa.

 

De Brandaris: Het gezicht van Terschelling wordt al eeuwen bepaald door De Brandaris, de 55 meter hoge vierkante vuurtoren met 206 traptreden, dateert uit 1594. De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland die al meer dan vierhonderd jaar over het eiland waakt. De vuurtoren bestrijkt een groot deel van de Noord- Nederlandse kust en werkt tegenwoordig geheel automatisch. Door de enorme hoeveelheid apparatuur in de toren is het helaas niet meer mogelijk De Brandaris te beklimmen. Brandarisstraat 2.

 

Het Natuurmuseum en Zeeaquarium: Het natuurmuseum geeft een beeld van de enorme natuurlijke rijkdom van het eiland. In onze expositieruimte worden veel aspecten van het (eiland)weer getoond in de tentoonstelling “Wadden weer en klimaat in beweging”. Het zee-aquarium doet u versteld staan van de vele soorten vissen en zeedieren die rond het eiland voorkomen en… de roggen vinden het heerlijk om geaaid te worden.

 

Het Behouden Huys: Dit cultuurhistorische museum laat alle aspecten van de cultuur en geschiedenis van Terschelling zien. Wilt u weten hoe er vroeger geleefd werd op het eiland, dan is Het Behouden Huys zeker een bezoek waard.

 

Zwembad De Dôbe: Zwembad De Dôbe is een gezellig overdekt familiezwembad op het eiland. Voor de allerkleinsten is er een speciaal peuterbad met glijbaan en speelgoed. Het zwembad beschikt over een glijbaan, jetsteams, turbodouches en een bubbelbad.

 

Zeehondentochten: Vanuit de haven van West gaan er meerdere zeehondentochten. Een zeehondentocht is een belevenis voor jong en oud. De tochten duren ongeveer anderhalf uur.

 

Wadlopen: In de zomermaanden kunt u mee met een tocht van Staatsbosbeheer.

 

Schapen- en koeienboerderij Halfweg: Ambachtelijke schapenkaas in verschillende smaken. Gezellige boerderijwinkel met lees- en speelhoek met informatie over het kaasmaken. Ook lamsvachtproducten, schapenwolcremes, eilander- en streekproducten. Er zijn regelmatig kijkdagen en demonstraties.

 

 

 

Formerum in Oostelijke richting

Formerum in Oostelijke richting

Formerum in Oostelijke richting

Dit dorp, gelegen tussen Landerum en Lies, is gebouwd op een oude strandwal. Kenmerkend voor dit dorp zijn de vele boerderijen en enkele hiervan behoren zelfs tot de oudste van Terschelling. Hier vindt u de enige molen van het eiland. Deze korenmolen is niet meer in bedrijf, maar doet nu dienst als koffiehuis.

 

Midgetgolf de Molenbaan: Sportieve ontspanning voor jong en oud! Met familie, vrienden of collega’s een rondje midgetgolf, wie wil dit nou niet? Onze midgetgolfbaan is uniek gelegen naast de molen van Formerum op Terschelling. het is een ruim opgezette en goed onderhouden 18 holes wedstrijdbaan, met s’avonds gezellige verlichting.

 

Cranberry Cultuur Skylge: Na een grote schipbreuk spoelden in 1839 vaten met zure rode bessen aan. Jutters dachten dat het om wijn ging en waren zeer teleurgesteld toen het bleek te gaan om de nu bekende cranberry. Tegenwoordig wordt cranberry gebruikt als geneesmiddel en als ingrediënt voor diverse recepten. De cranberryvelden op Terschelling zijn in handen van Staatsbosbeheer. In de cranberryfabriek kunt u de cranberry’s proeven, een bezoekje brengen aan de winkel of de geschiedenis van dit product ontdekken.

 

Wrakkenmuseum De Boerderij: Een prettig gestoord museum’ zo kan het Wrakkenmuseum in Formerum bestempeld worden. Het is een bijzonder museum met duizenden vondsten van het strand en door duikers gevonden in ruim 150 wrakken rond de Waddeneilanden. Het is ook een ideaal museum voor kinderen met een piratentuin waarin o.a. een boomhut, een piratenschip en een piratenkasteeltje aanwezig zijn. Boven in het museum is nog een prachtige schatkist, vooral bestemd voor kleine kinderen. Het is dus een museum voor kinderen van 0 tot 80 en er is een mooi buitenterras en een eetcafé waar men kan eten en drinken. De eigenaren vinden zelf dat ze het leukste museum van alle waddeneilanden hebben en dat een bezoek aan Terschelling niet kan zonder dit museum bezocht te hebben.

 

Ponycentrum de Prairie: Ben je helemaal gek op pony’s óf heb je altijd al prins of cowboy willen worden? Dat kan op ‘De Prairie’! De Prairie heeft een hele kudde lieve Shetlanders op het waddeneiland Terschelling. Aan de rand van het Formerumer bos, bij ponycentrum de Prairie, draait alles om pony’s. Een geweldige belevenis voor kinderen!

 

 

 

 

Vervoer

De veerboot naar Terschelling gaat vanuit Harlingen. De haven in Harlingen is makkelijk bereikbaar met de auto, maar ook prima met de trein die helemaal naar de haven rijdt.

 

Met de auto 

U rijdt naar Harlingen en u kunt daar parkeren of de auto meenemen op de boot. De boot is wel vrij prijzig met een auto en bovendien kunt u gemakkelijk met de fiets uit de voeten. Maar neemt u toch liever de auto mee, dan is het fijn om te weten dat u die bij uw eigen bungalow kunt parkeren.

Er zijn verschillende parkeeropties in Harlingen. Onder de haven zit een parkeergarage die echter niet goedkoop is. Iets verderop zit een lang-parkeren terrein met pendelbussen naar de boot. Het is ook goed te lopen vanaf dat terrein naar de boot.

 

Met het openbaar vervoer

U maakt het uzelf best gemakkelijk door lekker de trein of bus te nemen. De treinen stoppen op station Harlingen Haven, daar kunt u wandelen naar de boot. U stapt wel in Leeuwarden van de NS over op een lokale treinvervoerder, dus vergeet niet in Leeuwarden even uw OV-pas uit en in te checken.

Er gaat ook een bus over de Afsluitdijk. Deze Qliner rijdt regelmatig tussen onder andere Alkmaar en Harlingen.

 

Met de fiets

Misschien een beetje een vreemde suggestie, maar elk jaar gaan mensen gewoon lekker op de fiets onderweg naar Terschelling vanuit het hele land. Dat gebeurde heel vroeger al, en nog steeds is dat een verrassend veel voorkomende methode. Komt u met de fiets naar Terschelling? Op de langzame boten kan tegen een kleine vergoeding uw fiets mee zodat u op het eiland ook met uw eigen fiets kunt blijven fietsen!

 

Vervoer op Terschelling

 

Openbaar vervoer

Op Terschelling kunt u met de bus, met de taxi of per fiets naar ons toe komen.

Komt u met de bus? Buslijn 121 rijdt naar West aan zee (Paal 8) via Midsland Noord, halte ET10. Vanaf hier loopt u naar ET10 en slaat rechtsaf de Duinweg in. Na ca. 600 meter komt u bij onze vakantiewoning de Fuik. Wanneer u 100 meter verder loopt, arriveerd u bij onze woning Kijkduin.

Afhankelijk van het seizoen en/of het tijdstip waarop u met de boot arriveert, is het mogelijk dat lijn 121 niet rijdt. Dan kunt u buslijn 120 naar Oosterend nemen. Vraagt u de buschauffeur of hij via Midsland-Noord ET10 wil rijden. Dit gebeurt namelijk alleen op verzoek.

 

Fiets huren

U kunt ook een fiets huren op de haven. Het is ca. 6,5 kilometer naar vakantiehuis Kijkduin en de Fuik fietsen.

Elke fietsverhuurder die op de haven fietsen verhuurd zal uw bagage gratis naar het park brengen, zodat u ook lekker de toeristische route per fiets kunt nemen. Uw vakantie is al begonnen zodra u de boot af stapt!

De verhuurder komt als u daar om vraagt ook de bagage weer (kostenloos) halen op uw vertrekdag.

 

Met de auto

Bij aankomst op het eiland dient u de volgende route aan te houden. U rijdt de veerhaven uit en slaat rechtsaf de Willem Barentszkade op. Aan het eind van de kade maakt de weg een flauwe bocht naar links en na 50 m een bocht naar rechts richting Midsland. Na ca. 5 km komt u via de hoofdweg in Midsland. Hier volgt u de borden richting Midsland-Noord. U rijdt nu over de Heereweg richting zee. De 2e weg aan uw linkerhand (na restaurant "de drie Grapen") is de Duinweg. Deze rijdt u in en na ongeveer 600 m. komt u aan bij vakantiehuis de Fuik, ongeveer 100 m. verder staat ons vakantiehuis Kijkduin